DEN HAAG - De Eerste Kamer steunt in meerderheid het permanente noodfonds voor de euro ESM. VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 steunen het kabinet, dat het verdrag wil ratificeren.

Dat bleek dinsdag in een debat in de Eerste Kamer. De Senaat stemt volgende week formeel over het verdrag.

Eerder stemde de Tweede Kamer al met een ruime meerderheid (100 voor, 47 tegen) in met het fonds. Nederland stort 4,5 miljard euro en staat voor nog eens ruim 35 miljard euro garant.

Het ESM is bedoeld als een permanente reddingsboei voor eurolanden die diep in de financiële problemen zijn geraakt. Het fonds krijgt een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro.

ChristenUnie, SP, PVV en de Partij voor de Dieren zijn tegen het ESM. De ChristenUnie vergeleek het met een pyramidespel.

De PVV stelde dat de portemonnee van de Nederlander voor de gemiddelde eurofiel een 'eurogene zone' is geworden. Maar de partijen die in de Tweede Kamer telkens het Europabeleid van het kabinet hebben gesteund, deden dat in de Senaat ook.

EFSF

Brussel verwacht dat het ESM in juli in werking kan treden en daarna geleidelijk het eerder opgerichte tijdelijke noodfonds EFSF zal vervangen.

Uit dat fonds werden Griekenland, Portugal en Ierland geholpen toen ze zo zwaar in de financiële problemen zaten dat ze nauwelijks nog geld konden lenen op de internationale kapitaalmarkt. Ook Spanje kan rekenen op steun van het EFSF en Cyprus heeft om hulp gevraagd.

Vijf vragen over het Europese noodfonds

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Volg Twitterberichten over ESM via NUlive