DEN HAAG - Minister Hans Hillen van Defensie kan verder met de uitwerking van zijn plan om de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Regeringspartijen CDA en VVD gaven het groene licht. Raymond Knops van het CDA maakte wel duidelijk dat de exploitatie van de nieuwe kazerne niet duurder mag uitvallen dan die van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. In de kazerne werken in totaal 1890 mensen.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink neigt ook naar steun voor Vlissingen, maar zij wacht voor een definitief besluit een brief van de minister af.

Voor haar is ook van groot belang welke gevolgen de komst van de kazerne heeft voor de werkgelegenheid in Zeeland.

Kritiek

Kritiek was er vooral van de PVV en D66. Marcial Hernandez (PVV) mist een degelijke financiële onderbouwing voor de verhuizing, net als Wassila Hachchi van D66. Zij pleitte tevergeefs voor nieuw onderzoek naar de beste locatie voor de kazerne.

In Doorn kampen de mariniers met ruimtegebrek. Ook na een renovatie ziet Hillen hier geen toekomst. Hij kiest daarom voor nieuwbouw.

Ook denkt hij besparingen in Zeeland te halen. Zo zouden volgens Hillen mariniers minder in het buitenland hoeven te oefenen omdat zij dat in de toekomst in Zeeland zouden kunnen doen.

Steun

Een meerderheid van PvdA, VVD en CDA steunde Hillen in zijn voornemen om de Koninklijke Militaire School (KMS) van Weert naar Ermelo te verplaatsen.

De alternatieven die zijn aangedragen door de gemeente Weert en de provincie Limburg voor behoud van de KMS noemt hij ''sympathiek'', maar ze leveren hem te weinig besparingen op.

Defensie hoopt in totaal 61 miljoen te besparen op zijn vastgoed. Die operatie loopt trouwens al een jaar achter op schema, maakte Hillen bekend. Maar hij verwacht de doelstellingen wel te halen.