DEN HAAG - Een meerderheid in de Eerste Kamer wijst een verzoek van de PVV af om in het debat over het permanente noodfonds voor de euro 9 uur te mogen spreken. 

Volgens Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf past dat niet binnen de afspraken in de Senaat.

Senatoren hebben vaak nog een normale baan en kunnen niet op woensdagochtend op hun werk verschijnen als ze tot 7 uur in de ochtend vergaderd hebben.

VVD-senator Loek Hermans zei ook dat een procedure niet kan worden misbruikt om een gevoelig dossier als dat van het noodfonds over de verkiezingen heen te tillen.

De PVV vond dat de rest van de Senaat bezig was om individuele Senatoren de mond te snoeren. Anderen zeiden dat er geen sprake van is dat de PVV-spreektijd wordt beperkt. Uiteindelijk stemde de PVV in met een spreektijd van 1 uur, te verdelen over twee PVV-Senatoren.

Tweede Kamer

Ook het voorstel van de PVV om het ESM-debat tot na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september uit te stellen, kreeg te weinig steun.

In de Tweede Kamer stemde vorige maand een ruime meerderheid in met het noodfonds. Naar verwachting gaat dinsdagavond laat ook een meerderheid van de Senaat akkoord.

De PVV is fel tegen het permanente noodfonds voor de euro, omdat volgens de partij de Nederlandse belastingbetaler daar miljarden euro's aan kwijt is. De PVV probeerde ook in de Tweede Kamer het debat uitgesteld te krijgen tot na de verkiezingen. PVV-leider Geert Wilders spande een kort geding aan, maar dat verloor hij.