DEN HAAG - Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) blijft erbij dat de marechaussee op Schiphol geen nooddocumenten hoeft te verstrekken aan ouders die zijn vergeten een paspoort te regelen voor hun kind.

Spies wil daarmee voorkomen dat de marechaussee wordt overspoeld met spoedaanvragen, stelde ze dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Kamerlid Gerard Schouw van D66 vindt dat de minister coulant moet zijn. ''We kunnen mensen niet in de kou laten staan'', zei hij. De minister stelde echter dat ouders nalatig zijn als ze nu nog geen papieren hebben geregeld voor hun kinderen. ''We moeten voorkomen dat mensen denken: de marechaussee regelt het wel. Dan zouden we slecht gedrag belonen'', aldus Spies.

Eigen paspoort

Wie dinsdag nog naar het gemeentehuis gaat, kan volgende week vrijdag nog een paspoort in huis hebben voor de kinderen. Spies stelde ook dat in humanitaire noodsituaties, bijvoorbeeld een sterfgeval in de familie of een reis naar het buitenland voor een medische ingreep, de marechaussee nog wel een uitzondering zal maken.

Sinds dinsdag is de bijschrijving van kinderen in het paspoort van de ouder niet meer geldig. Kinderen moeten dan een eigen reisdocument hebben. Er zijn momenteel 240.000 kinderen die nog geen eigen paspoort hebben.