DEN HAAG - Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) wil een financieel plafond instellen voor de zogeheten meeneembare studiefinanciering.

Die is bedoeld voor studenten die hun hele studie in het buitenland willen volgen.

Zijlstra vreest dat te veel mensen gebruik gaan maken van de regeling, nu het Europees Hof van Justitie heeft gesteld dat de eisen moeten worden afgezwakt.

Om het plafond in te stellen, moet de wet worden gewijzigd. Zijlstra zal zo snel mogelijk nieuwe wetgeving naar de Tweede Kamer sturen, waarschijnlijk nog voor de zomer, zo schrijft hij maandag in een brief. Momenteel maken ongeveer 9000 studenten gebruik van de meeneembare studiefinanciering. Dat kost in totaal 45 miljoen euro per jaar.

Discriminerend

Het hof bepaalde eerder deze maand dat niet mag worden geëist dat studenten 3 van de 6 voorgaande jaren in Nederland hebben gewoond om in aanmerking te komen voor meeneembare studiefinanciering.

Die regel zou discriminerend zijn voor migranten. Nederland wilde er juist mee voorkomen dat studenten uit andere landen misbruik zouden maken van de regeling.

Betreurt

Zijlstra betreurt de uitkomst van de rechtszaak dan ook en wil de zaken nu op een andere manier regelen. Het financieel plafond is een deel van de oplossing, stelt hij. Ook moet in de gaten worden gehouden wie gebruikmaakt van de financiering, om te voorkomen dat Nederlandse studenten die hun hele opleiding in het buitenland doen worden verdrongen.

De staatssecretaris onderzoekt verder of het mogelijk is om een terugkeereis in te stellen. Dan zou de studiefinanciering pas een gift zijn wanneer de student na zijn studie voor een bepaalde periode in Nederland gaat wonen. Zijlstra gaat bekijken hoe dit in andere landen is geregeld en verwacht aan het einde van het jaar de resultaten van het onderzoek.

Voor studenten die voor een tijdelijke uitwisseling naar het buitenland gaan, verandert er overigens niets.