DEN HAAG - De Partij voor de Dieren wil de economie flink 'vergroenen'.

In het maandag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma zijn voor 15 miljard euro maatregelen opgenomen die de omgang met natuur en dieren moeten verbeteren.

Het gaat onder meer om het afschaffen van belastingkortingen voor producenten en grootverbruikers van fossiele energie, een heffing op bouwen op onbebouwde grond, een belasting van 2 euro op een kilo vlees en een kilometerheffing van 15 cent voor vrachtwagens. De geplande afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding voor de auto houdt de partij in stand.

Partijleider Marianne Thieme presenteerde maandag een multimediaal programma, met daarin koppelingen en links naar achtergrondinformatie en beeldfragmenten. Volgens Thieme is het tijd voor een radicale koerswijziging.

Nu regeert volgens haar het geld en worden zaken die werkelijk waarde hebben daaraan ondergeschikt gemaakt. De Partij voor de Dieren heeft nu twee zetels in de Tweede Kamer. Thieme hoopt dat de kiezers bij de verkiezingen op 12 september ''in opstand'' komen tegen het huidige beleid.

Hypotheekrenteaftrek

De partij kiest er in haar programma verder voor om de de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar af te schaffen. Het tarief voor de aftrek zou meteen gemaximeerd moeten worden tot 45 procent, waarna dat jaarlijks met 1,5 procent wordt verlaagd. Bestaande hypotheken wil de Partij voor de Dieren hetzelfde behandelen als nieuwe.

In 2030 wil de partij een AOW-leeftijd van 67 jaar. Daarvoor moet de leeftijd vanaf 2018 geleidelijk omhoog. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die minimaal 45 jaar hebben gewerkt. De duur van de WW wordt in de plannen verkort, maar een werkloze krijgt de eerste maanden wel een hogere uitkering.

Thieme zei maandag dat haar partij fundamenteel anders denkt dan de traditionele partijen. ''Wij willen af van het single-issue denken dat de westerse mens en zijn geld centraal stelt bij elke beslissing.''

Bekijk hier de hoofdpunten van het verkiezingsprogramma

Partij voor de Dieren presenteert partijprogramma