UTRECHT - De prijzen in de mondzorg zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,6 procent gestegen. Dat blijkt uit de 'marktscan mondzorg' van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa onderzocht hoe de prijzen van 36 behandelingen zich ontwikkelden in het eerste kwartaal van 2012.

Daaruit blijkt dat tandartsen slechts een enkele behandeling goedkoper hebben gemaakt. Een periodieke controle is gemiddeld 3,1 procent duurder geworden, het plaatsen van een kroon 18,5 procent.

Sinds het begin van 2012 zijn bij wijze van experiment de prijzen in de mondzorg vrij.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de NZa gevraagd voorbereidingen te treffen om de proef te stoppen. Tandartsen moeten hun tarieven voor het einde van het jaar echt laten dalen, anders grijpt de minister naar eigen zeggen in.

Keuze

Het doel van het experiment was om patiënten meer keuze te geven en dat de kwaliteit van de behandelingen zou toenemen, maar vooralsnog is er bij de minister vooral onvrede over gestegen tarieven gedurende de eerste 3 maanden van dit jaar.

Ook blijken patiënten niet of nauwelijks bij andere tandartsen terecht te kunnen voor deelbehandelingen.

Niet blij

De Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (NMT) laat weten niet blij te zijn met de stappen van Schippers. ''We zijn er heilig van overtuigd dat tandartsen goed bezig zijn, er worden resultaten geboekt'', aldus een woordvoerster.

''Er is nu nog onvoldoende zicht op de kosten, omdat het volume aan behandelingen nog te klein in. Dit experiment kreeg niet voor niets de duur van drie jaar. Laten we het nu gewoon een kans geven.''

Eerder steekproeven gaven volgens Schippers nog de indruk dat de prijzen zich redelijk gunstig ontwikkelden. Maar de prijsstijging blijkt in het eerste kwartaal 6,1 procent te zijn. Het overstapgedrag is beperkt tot 2 tot 6 procent.

Variatie

Toch ziet de NMT positieve resultaten voortkomen uit het experiment. ''Er is variatie, dat was het doel. Sommige tandartsen verlenen een betere kwaliteit of meer service tegen iets hogere prijzen.

De consument heeft wat te kiezen en bovendien wordt de markt steeds transparanter'', reageerde de woordvoerster. ''Bovendien, als je kijkt naar de gemiddelde kosten per consument, liggen die volgens ons gewoon in lijn met de voorgaande jaren.''