AMSTERDAM - Het CDA blijft afstevenen op een flink zetelverlies tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen in september.

De partij van Sybrand van Haersma Buma raakt in de peiling van Maurice de Hond ten opzichte van een week geleden wederom een zetel kwijt en komt nu uit op 11 zetels.

Bij de verkiezingen in 2010 waren dit er nog 21.

Verder zijn er deze week weinig verschuivingen. De SP zakt een zetel en heeft er nu 30, waardoor de VVD, die op 28 blijft staan, twee zetels verwijderd blijft van de concurrent op links.

D66 heeft er weer een zetel bij en stijgt van 16 naar 17. Onderin schommelen drie partijen rond de kiesdeler. Dit zijn 50PLUS, de Piratenpartij en het nieuwe DPKP van Hero Brinkman.

Ontwikkelingshulp

Het voorstel van de VVD om 3 miljard op ontwikkelingshulp te bezuinigen kan rekenen op de steun van een kleine meerderheid van de Nederlanders (53 procent), zo bleek uit een andere peiling van Maurice de Hond. Van de VVD-kiezers staat zelfs 91 procent positief tegenover de plannen.

Van de ondervraagden gaf 24 procent aan tegen de bezuiniging te zijn. 22 procent heeft er toch al veel moeite mee als er bezuinigd wordt op ontwikkelingshulp. 

Verdeeldheid

Er is grote verdeeldheid over het nut van ontwikkelingshulp. Zo zegt 87 procent van de ondervraagde PVV-stemmers dat het niet werkt. Opvallend is dat 67 procent van de PVV-stemmers wel van mening is dat het bezuinigingsplan van de VVD een verkiezingsstunt betreft.

80 procent van de GroenLinks-stemmers spreekt eveneens van een verkiezingsstunt. Onder stemmers van de partij van Jolande Sap gelooft 73 procent in het nut van ontwikkelingshulp.

Een ruime meerderheid van alle ondervraagden vindt wel dat er een goede discussie moet worden gevoerd over de aanpak en het effect van ontwikkelingshulp.