DEN HAAG - Premier Mark Rutte belooft dat als de VVD het voor het zeggen krijgt, hij een aantal maatregelen uit het akkoord over de begroting voor 2013 zal vervangen.

Rutte zei dat zaterdag op een congres van de VVD in Den Haag.

Hij zei de zorgen van mensen over het bezuinigingspakket te begrijpen. Hij verwees naar maatregelen als bezuinigingen op kinderopvang, het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding (forensentaks) en de verhoging van het hoge btw-tarief.

''De afspraken die wij gemaakt hebben om de begroting op orde te brengen raken ook de hardwerkende Nederlander. De ruggengraat van onze samenleving. Als de VVD het voor het zeggen krijgt gaan we een aantal van die maatregelen vervangen. Dat zult u straks zien in ons verkiezingsprogramma'', zei Rutte.

Kritiek

Rutte uitte kritiek op andere partijen, zonder de meeste bij naam te noemen. Partijen die bij problemen als gevolg van de Europese schuldencrisis weglopen en doen of er simpele oplossingen zijn. ''De boel de boel laten. In de hoop dat een ander het probleem oplost.

Of dat het probleem vanzelf verdwijnt. Maar dat is niet eerlijk. Als je in de politiek zit mogen mensen van je verwachten dat je met oplossingen komt die werken voor het land. Niet met schijnoplossingen die werken in de peilingen.''

Emile Roemer

Hij noemde partijen die steeds achter de feiten aanlopen en de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen niet erkennen niet geloofwaardig. Hij grapte zich wel eens voor te stellen wat er gebeurt als Nederland na de verkiezingen in handen zou vallen van de ''pessimisten, de socialisten en de weglopers''.

''Ik schrik dan zwetend wakker, omdat ik Emile Roemer in het Torentje zie zitten. Bij de voordeur hangt een pinautomaat. Een flappentap van de Staat die geleend geld uitspuugt. Ernaast hangt een Grote Rode Brievenbus. Uit die brievenbus klinkt een charmante stem die veel lijkt op Holle Bolle Gijs: 'Geld hier, Geld hier. Dank u.'''

Rutte wil maatregelen Lenteakkoord vervangen