AMSTERDAM - De G500 heeft zich voor het eerst geroerd op een groot partijcongres. Zo'n honderd jongeren zijn aanwezig bij het VVD-congres dat zaterdag plaatsvindt in het World Forum in Den Haag.

De G500 diende een motie in om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Die sneuvelde, maar desondanks is voorman Sywert van Lienden erg tevreden.

"We hebben vandaag nog geen stemrecht", legt Van Lienden uit. "Hadden we dat wel gehad, dan had deze motie gewoon een meerderheid gehad. Dan was dit heilige huisje van de VVD eindelijk omver geworpen!"

De G500 werd dit voorjaar opgericht en heeft inmiddels zo'n duizend leden. Zij zijn allemaal lid geworden van VVD, PvdA en CDA en proberen deze drie middenpartijen van binnenuit te veranderen. Ze trachten het verkiezingsprogramma te beïnvloeden en door massaal aanwezig te zijn op congressen moties en amendementen door te drukken.

Stemrecht

Bij het VVD-congres dat zaterdag plaatsvindt hebben de G500-leden nog geen stemrecht omdat ze nog niet lang genoeg lid zijn van de partij. In augustus, als tijdens een nieuw congres de liberalen hun verkiezingsprogramma vaststellen, is dit wel het geval.

"Vandaag was voor ons dan ook opwarmen", zei Van Lienden. "We wilden kijken of het concept werkt en wat rumoer veroorzaken. Dat is goed gelukt. Het is dus mogelijk om een onderwerp waar bij de VVD zo'n taboe op rust, geagendeerd te krijgen. In augustus kunnen we op het congres een meerderheid krijgen."

Volgende week vinden de congressen van de PvdA en het CDA plaats. Daar hebben de G500-leden wel stemrecht. "Het is de bedoeling dat we daar met honderden jongeren heen gaan", aldus een enthousiaste Van Lienden. Volgens hem worden de congressen niet gekaapt. "Ik spreek liever van politiek hacken."