AMSTERDAM - Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) denkt niet dat zijn partij na de verkiezingen met de SP kan samenwerken.

Hij ziet daar geen basis voor, zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Kamp vindt dat de standpunten van beide partijen teveel van elkaar afwijken voor een goede samenwerking.

"Ik zie dat niet gebeuren. De standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek en de sociale zekerheid staan haaks op elkaar", legt hij uit.

30 zetels

In de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen gaan de VVD en de SP aan kop. Beide partijen hebben nu rond de dertig zetels. Traditioneel gezien probeert de grootste partij een kabinet te formeren, waarin meestal plaats is voor de grote winnaar. Dat zou in dit geval de SP zijn. Nu heeft de SP nog vijftien zetels in de Kamer.

Volgens het NRC speculeren leden van beide partijen de laatste tijd anoniem over een eventuele samenwerking. Ook SP-leider Emile Roemer is bereid om bepaalde punten los te laten voor een plaats in de regering met bijvoorbeeld de VVD, maar Kamp denkt niet dat dat gaat gebeuren. "Ik sluit geen enkele partij uit, maar ik zie zelf geen basis voor een samenwerking."