SCHEVENINGEN - Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag roept de Eerste Kamer op de Politiewet, die de vorming van de nationale politie regelt, te verwerpen.

De korpsbeheerder van de politie Haaglanden is een groot voorstander van de nationale politie. Maar het wetsvoorstel dat nu voorligt, vertoont ''op een aantal fronten toch heel wat feilen''.

Van Aartsen (VVD) zei dat vrijdagavond in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Volgens hem is er in de afgelopen jaren een hele nauwe samenwerking tussen justitie en het openbaar bestuur ontstaan. Van Aartsen vreest dat de nieuwe wet hier afbreuk aan doet.

De huidige 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten moeten opgaan in één landelijk korps dat zal bestaan uit tien regionale eenheden, een landelijke eenheid en een ondersteunde dienst voor bedrijfsvoeringstaken, zoals ICT en personeelszaken.

De Tweede Kamer is akkoord. De Senaat buigt zich er binnenkort over. VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft de organisatie van de nationale politie inmiddels op onderdelen aangepast.

Rutte premier

Van Aartsen zei verder dat hij denkt dat Mark Rutte opnieuw premier wordt. Van Aartsen hoopt dat Rutte ''min of meer campagne als premier gaat voeren''. Volgens de burgemeester heeft de demissionaire premier alles in zich om de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september tot grootste partij te maken.

Van Aartsen hoopt ook dat ''de luiken weer iets meer opengaan'' in de komende kabinetsperiode. ''Het kon meer hè?'', zei hij over de afgelopen regeerperiode van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun kreeg van de PVV.

Het kabinet moet zich internationaal profileren. Nederland heeft nu eenmaal altijd geld verdiend in het buitenland, aldus Van Aartsen, die minister van Buitenlandse Zaken is geweest.