DEN HAAG - Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks, maakt zich niet druk om de ophef die vrijdag is ontstaan over het vrijgeven van waardeoordelen over kandidaten op de verkiezingslijst.

De partij maakte de lijst vrijdag bekend en zette beschrijvingen van de kandidaten erbij, met volgens Thissen naast de goede punten soms ook ''leerpunten''.

Zo staat er over Dirk van den Bosch, op plaats 14, dat ''hij naar het Kamerlidmaatschap toe zou kunnen groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt''.

Over Kamerlid Arjan el Fassed staat dat hij ''de zelfbewuste drive mist om toonaangevend te opereren in een kleine fractie''. El Fassed herkent zich niet in die regel, liet hij meteen weten.

Op Twitter werd direct massaal de draak gestoken met de oordelen en vooral het openbaar maken daarvan.

Blinkend en glimmend

Thissen, senator voor zijn partij, vindt echter dat politieke kandidaten niet ''blinkend en glimmend in de etalage hoeven te worden gezet''. GroenLinks heeft volgens hem het lef te melden dat zijn kandidaten gewoon mensen van vlees en bloed zijn.

''Mensen herkennen zich daar veel meer in dan al dat klatergoud in de politiek.'' Ook de omschrijving van partijleider Jolande Sap vindt hij niet te zuinig.

De commissie noemt haar ''in meer dan voldoende mate geschikt als politiek leider.'' Volgens Thissen is deze regel ook al eerder gebruikt in de verkiezingsstrijd voor het lijsttrekkerschap.

Mediagekte

De GroenLinks-prominent noemt het een mediagekte, die alleen over de politiek kan ontstaan. ''Van iemand als bondscoach Bert van Marwijk wordt juist wel verwacht dat hij zich publiekelijk uitlaat over voetballers die niet goed spelen.''

Thissen denkt ook niet dat deze werkwijze de partij schade toebrengt. ''Nee, anders hadden we het niet gedaan. En het laat juist zien dat wij transparant zijn.''

Volgens Thissen hebben de kandidaten hun tekst bovendien vooraf geautoriseerd.

Kandidatenlijst GroenLinks mix oud en nieuw