DEN HAAG - Premier Mark Rutte gunt het regeringspartner het CDA dat die zich in aanloop naar de verkiezingen profileert, bijvoorbeeld door kritiek te uiten op de Europa-standpunten van de premier.

Rutte zei dat vrijdag over harde kritiek van CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma aan zijn adres.

''Luister, het is campagnetijd. Laat iedereen even'', zei Rutte op vragen van journalisten. ''Ik verwijt niet Buma dat hij ten koste van mij profiel zoekt.'' Buma heeft wel ongelijk, zei Rutte, nadat hij had uitgelegd wat zijn Europese standpunten zijn.

Rutte liet niet na te vermelden dat hij op het Europa-dossier nauw samenwerkt met minister Jan Kees de Jager (Financiën) en staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken), allebei van CDA-huize.

Onhandig

Deze week zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok al dat de kritiek van Buma op Rutte heel onhandig en vreemd was, omdat die daarmee ook zijn eigen bewindslieden aanvalt.

Buma verweet Rutte dat die zijn oren te veel laat hangen naar de eurokritische PVV en als premier in Europa andere standpunten inneemt dan als VVD-leider in verkiezingstijd. Blok deed die kritiek af als verkiezingstaal.

Rutte deed dat vrijdag impliciet ook. ''De coalitiepartner zoekt ook profileringsmogelijkheden. Laat ze. Daar heb ik absoluut vrede mee. Ik wens ze een goede uitslag op 12 september. We werken heel goed samen.''