DEN HAAG - De kandidatenlijst voor GroenLinks bestaat voor een groot gedeelte uit nieuwe kandidaten. Sommige zittende Kamerleden moeten vrezen niet terug te kunnen keren in de Kamer.

De lijst werd vrijdagmiddag gepresenteerd in Den Haag.

Donderdag lekte een deel van de lijst al uit. Verrassend is de plek van nieuwkomer Bram van Ojik op plaats 2. Hij zat in de jaren negentig al eens in de Kamer voor GroenLinks en werkt tegenwoordig bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Achter Ojik staan de zittende Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman.

Laag

De zittende Kamerleden Arjan el Fassed (9) en Tofik Dibi (10) staan op basis van de huidige peilingen te laag om herkozen te worden.

Op 6 staat Niels van den Berge. Hij was eerder al kort Kamerlid als invaller voor Mariko Peters.

Ook nieuw in de top 10 is adjunct-directeur van culturele instelling De Westergasfabriek Corinne de Jonge van Ellemeet op 8.

Mix

Partijleider en lijsttrekker Jolande Sap noemt de lijst een mix van ervaring en expertise. Ze spreekt van groene, sociale kandidaten. "Hiermee blijven we eigenzinnig en vrijzinnig."

In haar korte speech bedankte Sap specifiek haar tegenkandidaat bij de lijsttrekkersverkiezing Tofik Dibi. "Dit motiveert ons enorm om er een mooie campagne van te maken."

Sap gaf met een knipoog de kandidatencommissie 'een tikje op de vingers' om het feit dat er in de top 10 meer mannen dan vrouwen staan.

Stijgen

Sap zegt tegen NU.nl dat GroenLinks in de komende maanden nog zal stijgen in de peilingen. "Als we het goed weten over te brengen zullen mensen het waarderen dat we verantwoordelijkheid durven te nemen om de problemen van ons land aan te pakken."

Volgens Sap is het verstandig van Tofik Dibi dat hij niet voor de tweede plaats is gegaan, maar voor de tiende. "Hij heeft de schijn willen wegnemen dat hij het allemaal alleen voor zichzelf doet in plaats van voor de partij. Dat is een groots gebaar."

El Fassed

Kamerlid Arjan El Fassed laat weten niet blij te zijn met zijn plek. "Ik heb twee jaar keihard gevochten, keihard gewerkt. Op basis daarvan had ik een hogere plek verdiend." Hij hoopt via het congres, volgende week, alsnog hoger op de lijst te kunnen komen.

De kandidatencommissie schrijft over El Fassed: "De commissie mist in Arjan evenwel de zelfbewuste drive om toonaangevend te opereren in een kleine fractie."

Solist

De kandidatencommisse, die Tofik Dibi eerder ongeschikt achtte voor het lijsttrekkerschap, schrijft nu over Dibi dat hij vooral een buitenspeler is en minder een teamspeler. "Zijn solistisch optreden is tegelijk zijn kracht en in teamverband zijn kwetsbaarheid."

Kandidatenlijst GroenLinks mix oud en nieuw