DEN HAAG - De top van de kandidatenlijst van GroenLinks is donderdag via RTL Nieuws uitgelekt. Na lijsttrekker Jolande Sap staat oud-Tweede-Kamerlid Bram van Ojik als hoogste nieuwkomer op nummer 2.

Hij werkt sinds 1995 op het ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij zich voornamelijk bezighield met ontwikkelingssamenwerking.

Na Van Ojik volgen de huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman. Tofik Dibi staat op nummer 10, zoals hij had verzocht.

Niels van den Berge, kort Kamerlid tijdens de zwangerschap van Mariko Peeters, staat op nummer 6. Het huidige Kamerlid Rik Grashoff staat op 7 en Arjan El Fassed staat op 9, aldus bronnen binnen de partij. Vrijdag wordt de complete kandidatenlijst gepresenteerd.

Van de huidige GroenLinks-Kamerleden hadden Ineke van Gent, Bruno Braakhuis en Mariko Peters eerder al aangegeven dat zij niet terug wilden in de Kamer.

PPR

Van Ojik (57) was van 1973 tot 1990 actief in de PPR. Hij speelde als voorzitter van die partij een belangrijke rol bij de fusie met PSP en CPN en de oprichting van GroenLinks in 1990. In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994.

Zijn zevende plek op de lijst was toen niet genoeg voor een nieuw Kamerlidmaatschap.

Van Ojik werkte vervolgens als voorlichter op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was ambassadeur in algemene dienst en ambassadeur in Benin. Later werd hij ook directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie.