DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter en -lijsttrekker Diederik Samsom vindt dat zijn team meer dan ooit buitenlandervaring heeft en financieel-economische expertise.

''Dat is de komende jaren zo belangrijk, een team dat de weg uit de crisis weet te vinden.'' Dat zei hij donderdag tijdens de presentatie van de kandidatenlijst in Den Haag.

Over zijn running mate Jetta Klijnsma, op nummer 2, zei hij dat ze ''een van de meest daadkrachtige bestuurders is en het warmste mens dat ik ken''.

Klijnsma reageerde: ''Ja ... running mate, maar ik ben niet zo snel ter been. Ik hoop op een kalme wijze, want Diederik is van hup erbovenop''.

Plasterk

Samsom noemde Ronald Plasterk, oud-minister en nu op plek 3, de snelste denker van het Binnenhof. Over Tanja Jadnanansing, die een enorme sprong op de lijst maakte van 28 naar 4, merkte Samsom op dat ze de afgelopen tijd elke student in Nederland heeft gesproken. ''Na elk gesprek met haar ben je vrolijker''.

De twee nieuwelingen in de top 10 noemde Samsom twee kanonnen. ''Ik ben blij dat ze bereid zijn om hun mooie baan in de maatschappij op te geven voor een nog mooiere baan in de Tweede Kamer.''

PvdA presenteert kandidatenlijst