BRUSSEL - De Europese Unie eist dat Nederland snel een einde maakt aan te kleine kooien voor legkippen.

Als de Nederlandse autoriteiten niet binnen twee maanden reageren, kan Brussel naar de rechter stappen.

Het is de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een doorn in het oog dat Nederland Europese wetgeving niet heeft gevolgd. Vanaf 1 januari dit jaar zijn te kleine, onaangepaste legkooien in de EU verboden, maar Den Haag houdt zich niet aan de regels.

Brussel maant behalve Nederland negen andere landen. Zij moeten niet alleen voor het welzijn van de kippen de afspraken nakomen, maar ook om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Vervangen

De Europese Commissie wijst de landen erop dat zij twaalf jaar de tijd hadden om de regels aan te passen en de verouderde kooien te vervangen. Nederland en de andere aangesproken EU-lidstaten dienen nu aan te tonen dat alle kippenhouderijen met verouderde kooien zijn verbouwd of gesloten.

Brussel vindt dat elke kip moet kunnen beschikken over een kooi met een oppervlakte van minstens 750 vierkante centimeter. Ook heeft elke kip recht op een legnest, strooisel, een zitstok en ''voorzieningen'' om het doorgroeien van nagels tegen te gaan. De EU wil daarmee bereiken dat elk dier normaal gedrag kan ontwikkelen.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt de stap van de Europese Commissie terecht. Bedrijven hebben ruim de tijd gehad om over te schakelen. Je moet niet verbaasd zijn dat op een gegeven moment de maat vol is, aldus Eickhout in een verklaring.

A4'tje

Volgens hem zitten in Nederland nog steeds ruim 2 miljoen legkippen in legbatterijen met minder dan een A4'tje ruimte omdat kippenboeren uitstel kregen van de regering om aan de eisen te voldoen.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) laat weten dat 40 bedrijven tot 1 juli een tijdelijke ontheffing hebben gekregen. Staatssecretaris Henk Bleker heeft herhaaldelijk aangegeven dat het daarna ook echt afgelopen is met de ontheffingen.