BREDA - Het waterschap Brabantse Delta mag niet zonder meer alle kosten voor het schoonmaken van de vervuilde sloten na de brand in Moerdijk verhalen op Chemie-Pack.

Vooral nadat op 9 januari 2011 de sloten waren afgedamd en leeggepompt, is onvoldoende onderbouwd dat er nog een milieuramp dreigde, heeft de rechtbank in Breda donderdag geoordeeld.

Het waterschap moet een nieuwe beslissing nemen.

Spoedeisend

Het is volgens de rechter niet duidelijk of de maatregelen die het waterschap ná 9 januari nog trof, zo spoedeisend waren dat Chemie-Pack niet eerst zelf de mogelijkheid moest worden geboden. Het waterschap betaalde in totaal 11 miljoen euro voor het schoonmaken van de vervuilde sloten op het industrieterrein.

De rechtbank bepaalde dat het waterschap duidelijk moet maken welk werk niet kon wachten en welke kosten daarbij horen.

Totale overwinning

Advocaat Robert van ’t Zelfde van Chemie-Pack claimde donderdag direct een ‘totale overwinning’. ''Het waterschap heeft alles verkeerd gedaan.’’

Chemie-Pack hoefde volgens hem alleen te betalen voor het leegpompen van de sloten. Een fractie van de totale kosten, zegt de advocaat. Hij benadrukte dat de claims van het waterschap juist tot het faillissement van Chemie-Pack hebben geleid.

De claim van het waterschap ligt nu nog bij de eigenaar van de grond van het bedrijf, Chemie-Pack Onroerend Goed. Die bv is niet failliet.

Het waterschap kon donderdag nog niet zeggen welk deel van de kosten vóór 9 januari is gemaakt of niet kon wachten. Het waterschap blijft er bij dat het niet waar kan zijn dat de inwoners en ondernemers van West-Brabant moeten opdraaien voor de kosten van de brand. ''De uitspraak biedt vertrouwen dat ten minste een deel van de kosten kan worden verhaald bij de veroorzaker'', aldus een verklaring.