DEN HAAG - PVV en SP zijn er niet in geslaagd het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg zo te frustreren dat de maatregel vertraging zou oplopen of zelfs uitgesteld zou moeten worden. 

Uren aangevraagde spreektijd en een lawine aan vragen werden uiteindelijk in minder tijd dan verwacht afgewerkt. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt zoals verwacht de verhoging.

In hun akkoord over de begroting voor volgend jaar legden VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een verhoging van het eigen risico vast van 220 naar 350 euro.

De maatregel moet 800 miljoen euro opleveren.

Spreektijd

PVV en SP zijn fel tegen en vroegen zo veel spreektijd aan voor het debat dat het toch al drukke schema van de Tweede Kamer erdoor dreigde vast te lopen.

Maar door de Kamerleden al op de voor het parlement ongebruikelijke maandag hun inbreng te laten leveren in de grote vergaderzaal, werd 'het bommetje' van PVV en SP deels onschadelijk gemaakt.

Vervolgens besloot Schippers woensdag de 250 gestelde vragen schriftelijk te beantwoorden, wat enorme tijdwinst opleverde. Ze herhaalde nog wel in het debat dat de laagste inkomens volledig worden gecompenseerd voor het hogere eigen risico.