AMSTERDAM - De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben premier Mark Rutte woensdag verschillende maatregelen aangeboden voor sociaal beleid in het 'masterplan' tegen de eurocrisis.

Dit heeft de vakbeweging woensdag laten weten na afloop van een gesprek met Rutte, aldus de drie voorzitters Agnes Jongerius (FNV), Jaap Smit (CNV) en Bob van der Wal (MHP).

EU-president Herman Van Rompuy werkt momenteel met andere EU-kopstukken aan een zogeheten masterplan voor de euro. De vakbeweging liet al eerder weten dat het vindt dat in het masterplan waaraan in Europa wordt gewerkt, vooral aandacht is voor de financiële wereld en de belangen van werknemers worden vergeten.

Raamwerk

De vakcentrale pleit dan ook voor een raamwerk dat de werking van de interne markt moet bevorderen en dat 'de afbraak van sociale rechten' moet beschermen middels toetreding tot het Europees Sociaal Handvest.

"Uitgangspunten van dit kader moeten gelijk loon en arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk zijn. Iedereen moet gelijke toegang hebben tot diensten van algemeen economisch belang van een hoge kwaliteit, zoals gelijke toegang tot sociale uitkeringen."

Jeugdgarantieplan

Ook sporen de vakcentrales het Nederlandse kabinet aan om 'kwalitatief hoogwaardige' banen te scheppen. Ook moet de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt worden verbeterd, bijvoorbeeld door de welvaart van Nederlandse jongeren te verhogen. Zo wordt er een voorstel gepresenteerd voor een jeugdgarantieplan om jongeren een betere toegang tot de arbeidsmarkt te bieden.

"Ik heb in het gesprek de premier op het hart gedrukt dat het belang van draagvlak en eerlijke communicatie van en met de Nederlandse burgers over Europa niet moet worden vergeten. Maar ook zorgvuldigheid en het afstemmen met sociale partners en andere belanghebbenden is cruciaal voor het slagen van een masterplan voor Europa”, zo licht Jaap Smit van CNV toe.

Alles over de schuldencrisis