AMSTERDAM - De SGP wil dat verdragen die soevereiniteit overhevelen naar Brussel in de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen met een tweederdemeerderheid. 

Dat staat in het verkiezingsprogramma van de SGP, dat woensdag werd gepresenteerd.

De partij van lijsttrekker Kees van der Staaij laat in het programma Daad bij het Woord een sterk eurosceptisch geluid horen. Zo wil de SGP dat de financiële afdracht aan de EU fors naar beneden gaat.

Eurolanden die zich niet aan de afspraken houden, moeten uit de euro kunnen worden gezet, vindt de orthodox-christelijke partij. "We moeten niet koste wat het kost de euro in de lucht houden", zei Van der Staaij woensdagochtend bij de presentatie van het programma.

"Met overtuiging en argumenten stemde de SGP tegen invoering van de euro en de toetreding van landen die hier niet rijp voor waren", memoreert de partij. "De EU moet afslanken: minder taken, minder geld, minder regels."

Woningmarkt

De SGP pleit ook voor maatregelen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Zo moet de overdrachtsbelasting worden afgeschaft, het eigenwoningforfait worden afgebouwd en de hypotheekrente worden hervormd.

Starters moeten een speciale lening kunnen krijgen en banken moeten eerder hypotheken verstrekken aan mensen met een tijdelijk contract. Ook moeten ouders hun kinderen belastingvrij kunnen helpen bij de aanschaf van een woning.

Gezin

Het gezin vormt zoals gewoonlijk een belangrijk punt in het programma van de SGP. De kinderbijslag en het kindgebonden budget moeten omhoog, de belastingheffing moet 'gezinsvriendelijk' zijn en de overheid mag kinderopvang niet langer subsidiëren.

Verder moet commercieel draagmoederschap strafbaar blijven en moet de Abortuswet worden afgeschaft.

Kandidatenlijst

De SGP presenteerde woensdag ook haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Begin mei werd al bekendgemaakt dat partijleider Kees van der Staaij opnieuw de lijst zal aanvoeren en dat ook de nummer twee en drie dezelfde zijn als bij de vorige verkiezingen: huidig Kamerlid Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop.