DEN HAAG - De krijgsmacht ''piept en kraakt'' door de huidige reorganisatie. Dat zei minister Hans Hillen van Defensie woensdag in een debat in de Tweede Kamer. 

Dat zei minister Hans Hillen van Defensie woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Hij riep de politiek op zijn ministerie de komende twee jaar niet opnieuw te confronteren met nieuwe bezuinigingen.

'Dramatische oproep'

Hillen zei ''een bijna dramatische oproep te doen'' aan de partijen om de krijgsmacht met rust te laten. Zijn ministerie moet 1 miljard bezuinigen. Er verdwijnen 12.000 banen. Hij vreest na de verkiezingen een mogelijke nieuwe bezuinigingsronde, terwijl de huidige reorganisatie nog niet is afgerond. En die herstructurering trekt volgens hem zo'n zware wissel op zijn ministerie dat het ''respijt moet krijgen''.

D66 en PVV menen dat Defensie de huidige ambities al moet bijstellen. Volgens de minister is het leger op dit moment ''niet op orde voor welke ambitie dan ook''. Huidige missies zoals die in Kunduz en van de marine tegen piraterij kunnen nog net worden vervuld, maar niets extra's is mogelijk. Deze situatie blijft tot 2014 bestaan wanneer de reorganisatie moet zijn afgerond, concludeert Hillen.

'Moeilijk'

De werving van nieuwe mensen wordt door de huidige sfeer die rond Defensie hangt ''heel erg lastig'', stelde de minister op vragen van bijna alle partijen. Er komen meer tv-spotjes om dat ''moeilijk te doorbreken'' beeld te doorbreken. Ook gaat de uitstroom van personeel harder dan de bedoeling is.

De onzekerheid onder het personeel is ''heel groot'' en veel mensen wachten niet af tot ze zekerheid over hun functie hebben, constateert de bewindsman. Sommige mensen horen pas in 2014 of ze hun baan behouden. De uitstroom zal de komende tijd groot blijven, verwacht hij.

Een ander kritiekpunt was de trage afname van het aantal officieren. Hillen erkende dat die amper daalde, maar de uitstroom van deze groep komt volgens hem in de loop van het jaar op gang. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de gestelde doelen voor deze groep in 2014 niet gehaald worden, voegde hij eraan toe.