DEN HAAG - Burgemeesters die de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers tegenwerken moeten worden gekort op het gemeentefonds.

Dat zegt PVV-Kamerlid Sietse Fritsma woensdag tijdens een debat over terugkeer van asielzoekers.

"Het geduld is op", aldus Fritsma. Onlangs weigerde burgemeester Boot van Giessenlanden mee te werken aan de uitzetting van de Afghaan Rafiq Naibzay.

Burgemeesters kunnen bij de uitzettingsprocedure ingrijpen als de openbare orde in gevaar is, maar de vreemdelingenpolitie valt onder het gezag van de minister.

Illegalen

Volgens Fritsma kan het daarnaast niet zo zijn dat burgemeesters opvang verzorgen voor illegalen.

De PVV'er kreeg tijdens het debat weinig steun. VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen noemt het voorstel een zwaktebod, aangezien minister Leers (Asiel) heeft aangegeven middelen te hebben om tegenwerkende burgemeesters te overrulen.

Tofik Dibi (GroenLinks) vergeleek het voorstel met de situatie in Saoedi Arabië. "Het is ondemocratisch om het werken voor politici met een andere opvatting onmogelijk te maken."

Minister Leers zegt dat hij volgens de wet niet zomaar het gemeentebudget kan korten. Wel mag de bevoegdheid van de burgemeester niet 'misbruikt worden' om de terugkeerprocedure tegen te werken.