DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft woensdag alle antwoorden op de 250 vragen die zijn gesteld tijdens het urenlange zorgdebat, naar de Tweede Kamer gestuurd.

PVV en SP hadden extra lange spreektijden aangevraagd voor het debat, dat vooralsnog tien uur duurde en woensdagmiddag wordt vervolgd.

De SP las tijdens dat debat ingezonden reacties voor van mensen die met de verhoging van het eigen risico te maken denken te krijgen, en vroeg op iedere inzending een reactie van de minister.

Daarnaast had de PVV nog eens honderd vragen geformuleerd.

Burgers

Omdat een groot deel van de vragen door burgers is ingezonden, heeft Schippers ervoor gekozen die schriftelijk te beantwoorden. Volgens haar woordvoerder is dat "wel zo overzichtelijk en netjes", zo zegt hij tegenover NU.nl.

"We plaatsen de antwoorden op de website rijksoverheid.nl zodat iedereen er kennis van kan nemen. Ook verlenen we zo de SP en PVV de service om snel al die mails die ze van burgers hebben gekregen te kunnen beantwoorden", aldus de woordvoerder.

Misverstanden

In de schriftelijke beantwoording, een document van ruim 40 pagina's, neemt Schippers ook een aantal misverstanden weg over de verhoging van het eigen risico.

De laagste inkomensgroepen worden bijvoorbeeld juist niet extra hard getroffen door de maatregel, omdat de verhoging van het eigen risico met 115 euro, voor die groepen per 2013 volledig wordt gecompenseerd.

Een ander misverstand dat ze aankaart is dat mensen door de verhoging niet meer naar de huisarts zouden kunnen. De huisarts valt echter niet onder het eigen risico.

Zorguitgaven

Schippers maakt zich grote zorgen over de stijgende zorgkosten. Vorige week verscheen daarover het rapport: 'De zorg: hoeveel extra is het ons waard?' (pdf).

Daarin wordt een reeks aan keuzes en maatregelen verwoord waarmee de kosten uiteindelijk in bedwang moeten worden gehouden.

Volgens haar woordvoerder heeft Schippers bovenal voor ogen "goede zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar houden".