DEN HAAG - Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de nieuwe fusiepartij van de Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman en Trots op Nederland, moet een ''megagroot'' gat op rechts gaan opvullen.

Dat zei Hero Brinkman dinsdag bij de presentatie van de partij. Hij verwacht minstens vijf zetels te kunnen halen.

Volgens Brinkman zal DPK ''een zeer krachtig geluid op rechts'' geven.

Dat is nodig omdat de PVV ''financieel-economisch even links is als de SP'', terwijl de VVD haar ''aloude achterban van de ondernemer binnen het mkb (midden- en kleinbedrijf) en de hardwerkende burger keihard in de steek heeft gelaten''.

Tijdens de persconferentie zei Brinkman dat zijn partij voorstander is van het invoeren van de neuro, een aparte munt voor de economisch sterke, noord-Europese landen.

Bekijk de video

Voorspoedig

De fusie van beide partijen verloopt zeer voorspoedig, zegt Brinkman die eerder dit jaar uit de partij van Geert Wilders stapte. De nieuwe partijnaam geeft aan dat de leden ''democraat in hart en nieren zijn''. Politiek Keerpunt staat volgens hem voor de ''status waarin we nu verkeren''.

DPK hoopt het nieuwe programma over twee tot drie weken te kunnen presenteren. De partij wil onder meer snijden in de overheid.

Verder moeten rijke West-Europese landen uit de euro stappen en een nieuwe munteenheid in het leven roepen. De partij is voor ''gezamenlijkheid, maar wel voor de sterkst mogelijke variant voor Nederland'', benadrukt Brinkman.

Lees Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

TON en Brinkman gaan op in DPK