ROTTERDAM - GroenLinks Rotterdam wil een raadsenquête over het functioneren van de inspectiediensten in de haven.

Fractievoorzitter Arno Bonte wil het zwaarste onderzoeksmiddel van de raad inzetten, omdat volgens hem de diensten hebben gefaald bij het controleren van chemiebedrijven.

De aanleiding zijn de aanhoudende problemen bij Odfjell. ''Maandag is een rapport van de inspectiediensten DCMR, Arbeidsinspectie en Veiligheidsregio gepubliceerd, waaruit blijkt dat sommige opslagtanks met gevaarlijke stoffen al 31 jaar niet zijn gecontroleerd. Hierdoor is de veiligheid van veel mensen in gevaar gebracht'', zegt Bonte.

Odfjell

De DCMR heeft inmiddels een bestuursrechtelijke procedure in gang gezet. Eerder zijn dwangsommen opgelegd. Donderdag houdt de gemeenteraad op verzoek van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam een spoeddebat over de gang van zaken rond Odfjell.

Beide partijen stellen voor om het in opspraak geraakte bedrijf stil te leggen totdat de veiligheid kan worden gegarandeerd.

De DCMR heeft maandag bekendgemaakt dat Odfjell vóór 1 augustus voor 80 tanks, waarin brandbare stoffen worden opgeslagen, moet aantonen dat ze aan de eisen voldoen. Als dat niet het geval is, moeten ze buiten bedrijf worden gesteld. Andere tanks moeten voor de jaarwisseling veilig zijn.

Misstanden

Ook wat betreft andere geconstateerde misstanden bij Odfjell heeft DCMR deadlines vastgesteld. Worden die overschreden, dan betaalt Odfjell boetes tot 250.000 euro. De provincie Zuid-Holland zal bovendien de noodzakelijke reparaties laten uitvoeren op kosten van het bedrijf.

Voor GroenLinks komen de maatregelen van DCMR te laat. ''Niet alleen Odfjell is nalatig geweest, maar ook de inspectiediensten hebben grote steken laten vallen'', vindt Bonte. Hij hoopt tijdens het spoeddebat steun te krijgen voor een raadsenquête.