RIO DE JANEIRO - Het baart belangenorganisaties als Greenpeace en Milieudefensie zorgen dat er zo weinig belangstelling is vanuit de politiek voor de duurzaamheidstop in Rio de Janeiro. 

De top in de Braziliaanse kuststad vindt vanaf woensdag plaats en tot nu toe lijkt een concepttekst niet veelbelovend.

Bij de top zijn opvallend weinig wereldleiders aanwezig, concludeerden wetenschappers en natuur- en milieuorganisaties.

Volgens Greenpeace verwachten overheden dat het bedrijfsleven voor duurzame ontwikkeling zorgt en verzuimen wereldleiders zelf met mondiale bindende regels te komen.

Bedrijfsleven

Milieudefensie concludeerde maandag dat de top ''gekaapt lijkt door het internationale bedrijfsleven''. De rol van ontwikkelingslanden en milieuorganisaties lijkt gemarginaliseerd volgens de milieuorganisatie. ''Het onderwerp duurzame ontwikkeling is op de agenda vervangen door groene economie, waarin een zeer dominante rol is weggelegd voor internationale marktpartijen onder leiding van onder meer Shell.''

Volgens de twee is de bedrijfslobby, aangevoerd door Shell, onacceptabel zwaar. ''Multinationals krijgen de 'onafhankelijke' Verenigde Naties in verontrustende mate in hun greep'', aldus Milieudefensie, die maandag een rapport over de lobby-activiteiten van onder meer Shell publiceert.

Greenpeace deed dat al eerder en concludeerde dat Shell en Syngenta zich sterk hebben gemaakt tegen duurzaamheidsdoelstellingen.

Concepttekst

De Britse zender BBC legde de hand op een concepttekst van gastland Brazilië over de top. Dat land probeerde daarmee de onderhandelingen vlot te trekken. In de tekst staan geen concrete cijfers of afspraken. Experts zeiden eerder al dat er niet meer uit de top komt dan een beeld over de toekomst die we met zijn allen voorstaan. Harde afspraken worden niet verwacht.