DEN HAAG - Het urenlange zorgdebat dat maandag in de Tweede Kamer wordt gehouden, is begonnen met de bijdrage van SP-Kamerlid Renske Leijten.

De SP denkt 7 uur te spreken, net als de PVV. Ook CDA, VVD en PvdA willen nog iets bijdragen voor het einde van het debat, dat voor 24.00 uur gepland staat.

Belangrijkste pijnpunt voor de SP en PVV is de verhoging van de eigen bijdrage, die VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken voor de begroting van 2013. Het eigen risico gaat omhoog van 220 naar 350 euro.

Leijten vindt het onterecht dat mensen die ziek zijn met hoge kosten worden opgezadeld. ''Als je ziek bent, wordt je al genoeg gestraft'', stelde zij.

Compensatie

Ook vindt ze dat de compensatie voor de lage inkomens niet goed is geregeld. Bovendien is het debat een principekwestie. ''Dit is een uitgesproken onderwerp voor na de verkiezingen'', zei Leijten. ''Waarom zo'n haast als een andere meerderheid er na 12 september weer anders over kan denken'', vroeg zij zich af.

Na Leijten willen ook Ronald van Raak, Ewout Irrgang, Nine Kooiman, Farshad Bashir, Henk van Gerven, Sadet Karabulut, Manja Smits en Paul Ulenbelt het woord voeren namens de SP. Zij zullen reacties van mensen op de verhoging van het eigen risico gaan voorlezen.

Van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) willen ze op elke mening een reactie. De minister komt waarschijnlijk pas woensdag aan het woord.