AMSTERDAM - Werknemers moeten de premie die ze betalen voor het opbouwen van hun pensioen ook kunnen gebruiken voor de aflossing van hun hypotheek.

Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie maandag presenteert, schrijft de Volkskrant.

Het is volgens CU-Kamerlid Carola Schouten geen probleem dat de werknemer minder pensioen opbouwt als hij de premie voor de aflossing van zijn hypotheek gebruikt. "Een eigen huis is een vermogen dat later als alternatief voor een pensioen kan worden gebruikt", zegt ze in de krant.

Looptijd

De partij doet meer voorstellen om de woningmarkt te hervormen. Zo zouden hypotheken voortaan tijdens de looptijd van dertig jaar moeten worden afgelost. Ook mag een hypotheek de waarde van het huis niet overschrijden.

Een uitzondering zou moeten worden gemaakt voor mensen die na de verkoop van hun oude huis met een restschuld zitten. Die restschuld moet met de hypotheek van het nieuwe huis kunnen worden betaald.

Verder zouden alleen hypotheken onder de 750 duizend euro in aanmerking moeten komen voor hypotheekrenteaftrek. Later zou dat plafond moeten worden verlaagd naar een half miljoen euro.