DEN HAAG - De Iraakse minister Shafiq Duski (Migratie) komt zondagavond aan in Nederland voor voor een gesprek met Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel).

De ministers zullen met elkaar praten over de terugkeer van uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers naar Irak. Duski komt naar aanleiding van telefoongesprekken met Leers over het tentenkamp van de Iraakse asielzoekers bij Ter Apel.

Volgens het Nederlandse ministerie gaan de gesprekken over de samenwerking tussen Irak en Nederland bij de terugkeer van Irakezen naar hun land. Ook wordt van gedachten gewisseld over de steun die Nederland kan bieden aan Irakezen die zelf terug willen keren.

Terugkeer moet zorgvuldig worden aangepakt, omdat er altijd problemen dreigen op het gebied van werkgelegenheid, maar ook op psychisch en sociaal terrein.

Waardering

Het overleg heeft op dinsdag en woensdag plaats. De ministers zien de terugkeer als een gezamenlijke verantwoordelijkheid, aldus het Nederlandse departement. Minister Shafiq Duski zou waarderen wat Nederland de afgelopen jaren voor Irak en de Iraakse bevolking heeft gedaan en nog steeds doet.

Het tentenkamp waarmee uitgeprocedeerde asielzoekers dit voorjaar protesteerden tegen hun uitzetting uit Nederland, herbergde enkele honderden mensen, vooral uit Irak. Er werd gevreesd voor de gezondheid van de mensen, brandgevaar en oplopende onderlinge spanningen.

Te zwaar middel

Het kamp werd ontruimd. De rechter stelde onlangs dat de ontruiming een te zwaar middel was. Leers prees daarna niettemin de burgemeester van Vlagtwedde, Leontien Kompier, voor de zorgvuldigheid waarmee ze besloot het tentenkamp te ontruimen.

Duski heeft deze week ook een gesprek met minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken).