DEN HAAG - De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil 3 miljard euro bezuinigen op het budget voor Ontwikkelingssamenwerking.

Dat zou dan omlaag gaan van 4,4 naar 1,4 miljard euro per jaar. Fractieleider Stef Blok en Kamerlid Ingrid de Caluwé schrijven dat in een opiniestuk in de Volkskrant van zaterdag.

Volgens hen is het ontwikkelingshulpbeleid van de afgelopen decennia geen succes. Het was ''op zijn vriendelijkst gezegd niet overtuigend''. Zij zien bovendien geen noodzaak om de ''morele plicht tegenover medemensen'' af te laten kopen door de overheid.

''Niets houdt mensen tegen een financiële bijdrage te geven aan zinnige ontwikkelingsprojecten. De rekeningnummers van Oxfam Novib en Artsen zonder Grenzen staan gewoon op de website."

Internationale afspraak

Het VVD-plan betekent het loslaten van de internationale afspraak dat 0,7 procent van het bruto binnenlands product naar ontwikkelingshulp moet gaan. Volgens Blok en De Caluwé houden naast Nederland slechts vier landen zich hieraan. De norm is dus een uitzondering, constateren zij.

Het snoeien in het ontwikkelingsbudget staat haaks op het Lenteakkoord dat de VVD heeft gesloten met CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Daarin blijft de bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking overeind.

Niet heilig

Staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zegt in een reactie dat het percentage van 0,7 voor hem niet heilig is. De officiële ontwikkelingshulp is aan een herziening toe.

''Maar er zijn wel internationale afspraken en reputaties. Daar moeten we verstandig mee omspringen. Een begroting van 1,4 miljard betekent, gegeven alle toerekeningen (zoals geld voor de opvang van asielzoekers, EU-begroting, Wereldbankafdrachten), in feite beëindiging van onze ontwikkelingssamenwerking.''

De VVD pleit al langer voor een drastische verlaging van het ontwikkelingshulpbudget. Het CDA, de partij van Knapen, heeft een veel terughoudender opstelling.

Reactie oppositie

CDA, D66 en GroenLinks hebben geen begrip voor het VVD-plan om de ontwikkelingshulp met 3 miljard euro per jaar te korten. ''VVD volledig de weg kwijt", twitterde Kathleen Ferrier (CDA) zaterdag. ''Egoïsme regeert bij Rutte", aldus GroenLinks-leider Jolande Sap.

70 procent bezuinigen op het budget voor ontwikkelingshulp breekt volgens haar met de Nederlandse traditie van internationale solidariteit. En haar D66-collega Alexander Pechtold, eveneens via Twitter: ''Je zal maar als eerste nieuwe verkiezingspunt willen brengen dat je 3 miljard wilt bezuinigen op de allerarmsten."

CDA, D66 en GroenLinks vormen samen met VVD en ChristenUnie de coalitie die verantwoordelijk is voor het Lenteakkoord, met daarin voor ruim 12 miljard euro aan bezuinigingen volgend jaar.

Partijgenoot

Ook binnen de VVD zelf is kritiek op het plan te horen. John Jorritsma, commissaris van de Koningin in Friesland en voorzitter van Unicef Nederland, twitterde zaterdag: ''Ik nodig Blok en Caluwé uit voor een bezoek aan de Sahel om te beseffen wat ze zeggen". Zijn partijgenoot en oud-minister Ed Nijpels noemde op BNR Nieuwsradio de voorgestelde miljardenkorting ''te fors".

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt de korting op ontwikkelingshulp ''kortzichtig". De hulp draagt volgens hem bij aan de economische groei in ontwikkelingslanden, die weer in het belang is van de Nederlandse export en investeringen.

Ook noemt de VVD'er de maatregel ''egocentrisch". De armsten in derdewereldlanden zijn volgens Weisglas het meest de dupe van de huidige economische crisis, die is ontstaan in het Westen.

Rutte

VVD-leider en premier Mark Rutte sluit zich helemaal aan bij het voorstel van zijn partijgenoten Blok en De Caluwé, zegt een VVD-woordvoerder.

Onthutsend

Oxfam Novib noemt het voorstel van de VVD in een reactie onthutsend. Directeur Farah Karimi van de hulporganisatie zegt dat er misleidende argumenten worden genoemd en dat ontwikkelingshulp wel enorme resultaten heeft geboekt.

''Miljoenen kinderen kunnen dankzij investeringen in onderwijs naar school, de resultaten op het gebied van gezondheidszorg zijn indrukwekkend. Neem alleen al de strijd tegen aids."

Karimi vindt dat VVD-fractievoorzitter Stef Blok oneigenlijke argumenten gebruikt om zijn bezuinigingsdrift te rechtvaardigen. Zeg eerlijk: ''ik heb geld nodig en ik haal dat weg bij de armsten. Er is afgelopen jaar al 1 miljard bezuinigd, dit zou neerkomen op een afschaffing van ontwikkelingssamenwerking. Onbegrijpelijk."