DEN HAAG - De spreektijden die politieke partijen aanvragen voor de debatten van volgende week, zijn fors. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

''Het zijn forse getallen: 7, 14 en zelfs 19 uur. Het is aan de Tweede Kamer om daarover te beslissen, maar ik hoop van harte dat we erin zullen slagen om de wetsvoorstellen te behandelen'', zei Rutte.

''Minister Schippers kan zich voorbereiden op een lange zit'', verwees hij naar het zorgdebat van maandag. Dat staat gepland van 10.00 tot 24.00 uur.

De premier stelde de spreektijden niet te zien als een belediging voor het kabinet. ''Ik heb niet het gevoel dat dit tegen bewindslieden of het kabinet is gericht'', stelde hij. Rutte denkt dat de partijen proberen de maximale mogelijkheden van het reglement van orde op te zoeken.

Hij is niet van plan de Kamer te vragen zich in te houden. ''Het is echt een zaak van de Kamer'', zei Rutte. ''Het parlement gaat zelf over de interne procedures.''

De SP en de PVV willen maandag elk 7 uur het woord voeren over de zorg. Ook voor het debat over de AOW-leeftijd en dat over de verzorgingshuizen zijn urenlange spreektijden aangevraagd.