DEN HAAG - Op de kandidatenlijst voor de ChristenUnie staan maar drie van de vijf zittende Kamerleden.

Van Kamerlid Esmé Wiegman was al bekend dat ze zou stoppen, nu blijkt ook Cynthia Ortega niet terug te keren na de verkiezingen. Zij zat sinds 2006 in de Kamer. Ze was wel beschikbaar, maar "er zijn keuzes gemaakt", aldus een woordvoerder.

Achter fractievoorzitter Arie Slob staat de huidige vice-fractievoorzitter Joël Voordewind op plek twee, met achter hem de financieel expert Carola Schouten.

Bekijk de reactie van Arie Slob:

Opvallende naam op de lijst is televisiepresentator van de EO Herman Wegter op plaats 7. Hij presenteert onder andere het programma Nederland Helpt.

Jongste

De jongste kandidaat is Ixora Balootje (uit 1989) op plek 9. Zij is momenteel deelraadslid in Rotterdam Prins Alexander.

Op vier staat campagneleider Gert Jan Segers. Ook is hij directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Nummer vijf is Carla Dik-Faber, fractievoorzitter van de provinciale statenfractie in Utrecht.

De partij heeft nu 5 zetels in het parlement. Volgens peilingen zouden het er bij de komende verkiezingen 1 of 2 meer kunnen worden.

Kandidaten Christenunie