WILLEMSTAD - Curaçao moet fundamentele hervormingen doorvoeren om uit de huidige financiële crisis te komen.

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies donderdag aan het eind van haar bezoek aan Curaçao.

Het eiland beleeft een forse politieke crisis in de regeringscoalitie. Maar volgens CDA-minister Spies ''moet er los van de politieke situatie hard worden gewerkt, want de financiële problemen zijn heel urgent''.

Bezuinigen

Vorige week maakte het College financieel toezicht (Cft) op Curaçao bekend dat een tekort dreigt van ongeveer 35 miljoen euro. Het eiland moet binnen een week bezuinigingsplannen presenteren aan het Cft. Spies rekent erop dat het kabinet-Schotte met een ''duidelijk pakket aan hervormingen komt waarmee Curaçao orde op zaken kan stellen''.

Tijdens haar bezoek heeft de minister zowel tegenover de regering van Curaçao als van Sint Maarten haar zorgen uitgesproken over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, die volgens de minister feitelijk 'niet functioneert', onder meer vanwege problemen met benoemingen in de raad van commissarissen. ''Die situatie is schadelijk voor de landen. Curaçao en Sint Maarten kunnen daardoor heel snel in diskrediet worden gebracht. De landen moeten daarin actie ondernemen'', aldus Spies.