MAASTRICHT - CDA, VVD en PvdA in Limburg hebben donderdag tijdens spoedoverleg in Roosteren bedenktijd afgesproken.

Eerder op de dag had het CDA een veto uitgesproken over de kandidatuur van de Roermondse wethouder Jos van Rey als nieuwe gedeputeerde voor de VVD.

Dat liet voorzitter Bert Kersten van de PvdA-fractie donderdag weten na afloop van het beraad.

Het overleg verliep volgens hem in een goede sfeer. ''Iedereen gaat nu met de eigen fractie overleggen, en dinsdagochtend praten we verder.'' Fractievoorzitter Erik Koppe van de VVD zei dat afgesproken is de gemoederen eerst te laten bedaren.

Spoeddebat

Vrijdag zouden de Limburgse Staten zes nieuwe gedeputeerden kiezen. Dat gaat niet door, zei formateur Martijn Van Helvert (CDA) donderdag. Of de Statenvergadering vrijdag doorgaat is ook onzeker. CDA, VVD en PvdA zijn voor uitstel. Daarover beslissen de gezamenlijke fractievoorzitters vrijdagochtend. De SP heeft voor vrijdag een spoeddebat aangevraagd.

In een brief aan de VVD-fractie schreef het CDA donderdag ''dat rondom de persoon van de heer Van Rey veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit''. De VVD was woedend en stelde zich achter Van Rey op. Dat leidde tot het spoedberaad.

Belangenverstrengeling

Van Rey heeft volgens een onderzoekscommissie als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen met een lokale projectontwikkelaar. Voorzitter Erik Koppe van de VVD-fractie zei eerder donderdag dat het vertrouwen tussen CDA en VVD ''een knik krijgt''.

Het CDA herinnert er in de brief aan de VVD aan dat uitgerekend Van Rey ''voorop heeft gelopen'' met anderen de maat te nemen waar het om integriteit ging. Daarnaast is onduidelijk of Van Rey vergaderingen van GS kan bijwonen, omdat hij ook lid van de Eerste Kamer is.

Het CDA vreest dat de kwestie-Van Rey ''een goede start van het nieuwe college en daardoor de nieuwe coalitie sterk in gevaar brengt''.