DEN HAAG - Het verzoek van PVV-leider Geert Wilders om de Eerste en Tweede Kamer samen te laten praten over het permanente Europese noodfonds (ESM), is afgewezen.

Voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer, en daarmee ook van de Verenigde Vergadering van Senaat en Tweede Kamer, heeft dat donderdag laten weten.

Het noodfonds valt volgens hem niet onder de onderwerpen waarvoor volgens de grondwet een Verenigde Vergadering bijeenkomt. Zo'n vergadering is zeer uitzonderlijk en komt alleen voor bij zaken als een koninklijk huwelijk of het in oorlog verklaren van het Koninkrijk.

Wilders is fel tegen het noodfonds en wil dat het onderwerp over de verkiezingen van 12 september wordt getild. Hij grijpt alle mogelijke middelen aan om zijn doel te bereiken.

Afzonderlijke behandeling

Maar volgens De Graaf dient het noodfonds gewoon afzonderlijk door Tweede en Eerste Kamer behandeld te worden. De Tweede Kamer heeft er al mee ingestemd.

Wilders stelt in een reactie het nieuws nog niet officieel te hebben vernomen, "Maar als het waar is vind ik het teleurstellend. Het is weer een voorbeeld van de politieke elite die een parlementair recht dwarsboomt."

Op de vraag of hij nog andere middelen in de hoge hoed heeft om het ESM te voorkomen antwoordt hij: "Het is pas 14 juni, wacht u geduldig af, we zijn inventief."

De PVV-leider wilde niet ingaan op de vraag of hij weer juridische stappen onderneemt. "Ik zal Moszkowicz niet direct bellen.''

Volgens Wilders nadert het einde van de euro.