DEN HAAG - De SP heeft 12 uur spreektijd aangevraagd voor het debat in de Tweede Kamer over de AOW-leeftijd. Dat bevestigde Kamerlid Paul Ulenbelt donderdag.

''Ik weet nog niet of ik het echt allemaal ga gebruiken, maar als het helpt om deze wet niet naar de Eerste Kamer te sturen zal ik het zeker doen'', lichtte hij zijn aanvraag toe.

''Je kunt niet in 14 dagen een wet door de Kamer duwen. De Kunduzcoalitie doet dit op een onparlementaire manier'', verwees hij naar de samenwerking tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Daarnaast stelt hij inhoudelijk veel tijd nodig te hebben om zijn vragen te stellen. ''Er is geen hoorzitting geweest. En ik kreeg maar drie dagen om schriftelijke vragen in te dienen. Dus ik moet al mijn vragen stellen in dit debat'', aldus Ulenbelt.

De SP is niet de enige partij die veel tijd claimt voor dit debat. Ook de PVV wil lang het woord voeren: 7 uur.

Voor het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg zijn ook urenlange spreektijden aangevraagd door de SP en PVV. De partij van Geert Wilders heeft ook het oog laten vallen op het debat over het wetsvoorstel over verzorgingstehuizen om urenlang het woord te voeren.

Extra diepgang

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het een zaak van de Kamer om de spreektijden vast stellen. De actie van PVV en SP wekt volgens haar niet de indruk bedoeld te zijn om het debat extra diepgang te geven. Maar volgens een woordvoerder van de minister zal Schippers geduldig de Kamerleden aanhoren en hun vragen beantwoorden. Al duurt het tot diep in de nacht, aldus haar woordvoerder.

De Kamer besloot al vast volgende week twee dagen vanaf 9.00 uur te vergaderen om de overvolle agenda iets te ontlasten. Normaal begint het parlement om 10.15 uur.