STRAATSBURG - Het Europees Parlement blokkeert vanaf nu onderhandelingsgesprekken met EU-lidstaten uit woede over het besluit van de landen om het parlement buitenspel te zetten in het Schengen-dossier. 

Dat maakte de voorzitter van het Europarlement Martin Schulz donderdag bekend na overleg met alle fracties. Met bijna unanimiteit werd ingestemd met de blokkade.

Vorige week besloten de 27 EU-lidstaten onder voorzitterschap van Denemarken, dat de landen zelf blijven beslissen over het invoeren van grenscontroles en dat het Europees Parlement en de Europese Commissie daar geen rol in hebben.

Unaniem

Met bijna unanimiteit werd ingestemd met de blokkade. Alleen de Engelse conservatieve fractie zag niets in het idee. Groot-Brittannie behoort niet tot de paspoortvrije Schengenzone.

''Geen enkel nationaal parlement zal accepteren buitenspel gezet te worden", zei Schulz. Het Europarlement zal de onderhandelingen over vijf belangrijke dossiers opschorten totdat er een acceptabele oplossing is gevonden, benadrukte de voorzitter.

Hij onderstreepte te vechten voor de fundamentele rechten van het Europarlement. "De beslissing van vorige week is een klap in het gezicht van Europa's gekozen vertegenwoordigers."

Onderhandelen

De woordvoerder van Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) liet in een eerste reactie weten dat het aan het Europarlement is om ''zijn politieke keuzes te maken". Het is niet aan de commissie om hier commentaar op te geven, aldus de zegsman.

Denemarken, dat het roulerende voorzitterschap van de EU tot juli heeft, betreurt de beslissing van het parlement en zegt open te blijven staan om te onderhandelen.

Het besluit van de Schengenministers vorige week werd unaniem genomen. Het lijkt daarom ondenkbaar dat dit standpunt verandert.