BERLIJN - Meer politieke integratie in Europa is onvermijdelijk om de huidige crisis te kunnen bestrijden.

Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in een toespraak in het Duitse parlement.

''Het is onze taak om te doen wat niet is gedaan bij de oprichting van de euro'', zei Merkel over de noodzaak om te werken aan een politieke unie. ''Ik weet dat het pijnlijk is, maar het is onvermijdelijk.''

Europa moet daarom ''stap voor stap'' werken aan een politieke unie, stelde Merkel. Een snelle en eenvoudige oplossing voor de crisis bestaat niet, benadrukte ze.

G20-top

Merkel gaf aan dat de schuldencrisis centraal staat bij de G20-top, die volgende week maandag en dinsdag in Mexico wordt gehouden. Alle ogen zijn daarbij gericht op Duitsland, maar de Duitse rol als crisisbestrijder mag volgens de bondskanselier niet worden overschat.

''Iedereen die naar Duitsland kijkt in Los Cabos en tromgeroffel en het antwoord verwacht, daar zeg ik tegen: Duitsland is sterk, maar beschikt niet over grenzeloze middelen.''

Rutte

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) brengt volgende week woensdag een bezoek aan Merkel. Rutte zal met de Duitse bondskanselier spreken over de actuele situatie in de eurozone.

De twee spreken in aanloop van de Europese Raad. Die vindt op 28 en 29 juni plaats. Dan wordt het gezamenlijke financiële en economische beleid van Europa besproken. Ook komt de meerjarenbegroting van de EU aan de orde.

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive

Alles over de Europese schuldencrisis in ons dossier

Merkel vindt politieke unie onvermijdelijk