DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen zal na de zomer een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen over de aanpak van fraude met kilometertellers.

Dat zei ze woensdag tijdens een overleg met de Kamer. PvdA, CDA en VVD hadden kritiek op de minister omdat het voorstel zo lang op zich liet wachten.

''De Kamer is ongeduldig, dat snap ik'', aldus Schulz. Het duurde volgens haar lang omdat de Raad van State zich kritisch had uitgelaten over het wetsvoorstel. Samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie is besloten om niet alleen regels op te stellen, maar die ook te handhaven om aan de kritiek tegemoet te komen.

In de Wegenverkeerswet wordt voortaan wettelijk vastgelegd dat het knoeien met kilometertellers verboden is. Ook komt er een verplichting om de tellerstand vaker door te geven aan de RDW. Op die manier moeten criminelen sneller tegen de lamp lopen.

Kritiek

PvdA, CDA en VVD hebben eerder vandaag kritiek geuit op de minister omdat zij de fraude nog niet heeft aangepakt. Als Schultz niet snel werk gaat maken van de bestrijding van fraude, gaat de PvdA zelf een initiatiefwet schrijven, zo liet PvdA-Kamerlid Attje Kuiken weten.

Er ligt een voorstel op de plank om wat te doen aan het terugdraaien van kilometertellers in auto's, maar de minister heeft het nog niet ingevoerd. Ook Sander de Rouwe van het CDA merkte de stilte van de kant van het ministerie op. Hij ziet echter liever dat de RDW de mogelijkheid krijgt iets te doen aan deze fraude. Charlie Aptroot van de VVD maande de minister ook tot spoed.

Meer geld

In 2009 bleek uit een onderzoek dat bij 5 procent van de auto's de teller is teruggedraaid. Verkopers kunnen meer geld krijgen voor een auto, omdat deze met een lagere kilometerstand minder gebruikt lijkt. De schade die dat oplevert wordt geraamd tussen de 250 miljoen euro (PvdA) tot 1,5 miljard euro (VVD).