DEN HAAG - De Tweede Kamer wil snel debatteren met demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) over haar besluit om de verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen met een jaar uit te stellen.

VVD, PVV, SP, GroenLinks en PvdA steunden het verzoek van Pia Dijkstra (D66) om nog woensdag een debat te organiseren.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stelde daarop voor om het debat om 21.00 uur te houden, een kwartier na de aftrap van Nederland-Duitsland. Dat leidde tot beteuterde gezichten bij de aanvragers.

Voor Verbeet is het echter geen enkel probleem. "Ik ben er op gekleed", voegde ze er nog aan toe. De Kamervoorzitter droeg een oranje sjaal. Of het debat ook echt tijdens de wedstrijd wordt gehouden, is niet duidelijk. Verbeet zei nog eens goed naar het vergaderrooster te zullen kijken.

'Onacceptabel'

De partijen die het debat aanvroegen zijn niet te spreken over het besluit van de onderwijsminister. Van Bijsterveldt liet dinsdag weten dat zij eerst advies vraagt aan de Onderwijsraad. Dat betekent dat de scholen niet voor augustus volgend jaar kunnen worden verplicht tot het geven van voorlichting.

Dijkstra noemde het uitstel "onacceptabel". "Schandalig", zei ook Ahmed Marcouch (PvdA). De bewindvrouw verzette zich aanvankelijk tegen het verplicht stellen van de voorlichting, omdat ze dit aan de scholen zelf wil overlaten. Zij ging echter overstag nadat de Tweede Kamer een motie aannam die haar hiertoe opdroeg.