DEN HAAG - GroenLinks-Kamerleden Bruno Braakhuis en Mariko Peters zullen zich niet meer verkiesbaar stellen voor de verkiezingen van 12 september.

Mariko Peters houdt zich in de fractie vooral bezig met Buitenlandse Zaken. Ook hield ze zich bezig met openbaar bestuur.

Afgelopen week presenteerde ze nog een wetsvoorstel om overheidsinformatie transparanter te maken.

Over de reden van haar vertrek zegt ze: "Ik heb zin om weer andere dingen te doen en ga me daar deze zomer op beraden."

Ze zit sinds 2006 in de Kamer. In de zomer van 2011 raakte Peters in opspraak. Ze zou onder meer misbruik van haar positie hebben gemaakt ten faveure van haar vriend toen ze werkzaam was bij de ambassade in Kabul.

Braakhuis

Braakhuis zat pas sinds 2010 in de Kamer. Daarvoor was hij werkzaam bij Van Lanschot Bankiers. Hij zegt weer terug te willen naar het bedrijfsleven.

Hij werd binnengehaald als financieel expert en was verder woordvoerder Economische Zaken. Braakhuis stelt dat het Kamerlidmaatschap een zwaar beslag legt op zijn privéleven.

"Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht, want in de mediacratische democratie bestaat privé nauwelijks meer", aldus Braakhuis. 

"Dan moet je zoveel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate."

Peters en Braakhuis stoppen