AMSTERDAM - De PVV heeft opnieuw hard uitgehaald naar Derk Sauer, een van de aandeelhouders van NRC Handelsblad.

Kamerlid Martin Bosma beschuldigde hem woensdag tijdens een debat over het persbeleid van 'roofsocialisme'. Ook de PvdA hekelde de 'activistische' aandeelhouders van de krant.

Aanleiding is het 'buitensporige superdividend' van 12,5 miljoen dat Sauer en de andere eigenaar investeringsmaatschappij Egeria zichzelf willen toekennen. Bosma vindt dat niet te rijmen met het besluit om ook dertig journalisten van de krant op straat te zetten.

Redactieraad

De redactieraad van de krant uitte ook al zorgen uit over het 'buitensporige' dividend. Martijn van Dam (PvdA) viel de PVV'er bij. Hij hekelde de activistische aandeelhouders die het eigenbelang meer waarde toekennen dan het maatschappelijk belang.

NRC Handelsblad, dat tientallen journalisten ontslaat om vervolgens miljoenen uit het bedrijf trekt om in eigen zak te steken, is daarbij een 'absurd voorbeeld', stelde hij. Bosma heeft Sauer al langer op de korrel.

Roofsocialisme

Woensdag refereerde hij opnieuw op de lidmaatschapskaart van de SP die Sauer op zak zou hebben. Hij zette hem weg als 'naaste adviseur van Marijnissen' en wat hij doet is niet te rijmen met de strijd van de SP tegen de bonuscultuur. "Dit lijkt me een vorm van roofsocialisme."

Bosma probeerde Jasper van Dijk (SP) een reactie te ontlokken, maar die hield zich op de vlakte. Van Dijk ontkende eerst dat Sauer lid is van de SP, vervolgens zei hij dat hij niet verantwoordelijk is voor elk lid van een politieke partij. "Ik ga hier helemaal niet op reageren."