DEN HAAG - Politicus Hero Brinkman mag, als hij dat nog zou willen, de naam Onafhankelijke Burgerpartij (OBP) gebruiken bij de Tweede Kamerverkiezingen in september.

De lokale Burger Partij Amersfoort (BPA) had bezwaar gemaakt tegen die naam, maar de Kiesraad heeft de naam OBP terecht in het kiesregister opgenomen, zo besliste de Raad van State woensdag.

Brinkman was tot voor kort nog van plan met OBP aan de Tweede Kamerverkiezingen in september deel te nemen.

Inmiddels is de gewezen PVV’er lijsttrekker van een nog naamloze fusiepartij tussen OBP en Trots op Nederland. Over de naam moet nog worden gesproken, maar Brinkman liet zaterdag weten dat deze niet zal lijken op OBP.

Verwarring

De Kiesraad had de naam kunnen weigeren als deze te veel overeenkomsten vertoont met de naam van een andere partij die ook aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoet, waardoor kiezers in verwarring zouden kunnen raken.

BPA doet niet mee aan deze landelijke verkiezingen en daarom hoeft de Kiesraad de naam van Brinkmans partij niet te weigeren. Mocht het ooit zo ver komen dat Brinkman met OBP meedoet aan de gemeentelijke verkiezingen in Amersfoort, dan moet het centraal stembureau in die gemeente oordelen of dat is toegestaan.

Kosten

Brinkman stelde in een reactie niet verbaasd te zijn met de uitspraak, maar betreurt de gang van zaken wel. ,,Dit heeft duizenden euro's gekost, alleen omdat iemand zijn podium heeft gepakt'', zei hij.

Volgens Brinkman ligt er inmiddels een aantal nieuwe mogelijke namen op tafel, waarover nu de achterban wordt bevraagd. De lijsttrekker wil de naam volgende week maandag registreren bij de Kiesraad en deze dinsdag bekendmaken op een persconferentie.