DEN HAAG - De SP en de PVV gaan respectievelijk acht en zeven uur spreektijd aanvragen voor het debat over de verhoging van het eigen risico in de zorg.

De SP zet de halve fractie daarvoor in, laat SP-Kamerlid Renske Leijten (beeld) weten aan NU.nl.

Naar verwachting wordt volgende week in de Tweede Kamer gedebatteerd over de verhoging van het eigen risico in de zorg van 220 euro naar 350 euro, zoals door de Kunduz-partijen is afgesproken.

De SP vindt dat de maatregel de zorgkosten doorschuift, in plaats van dat het de stijgende zorgkosten aanpakt. Leijten: "De rekening komt op het bordje van mensen die ziek zijn of ziek worden. Alsof dat een keuze is!"

Voorgelezen

De fractie roept daarom mensen via een nieuwsbrief en hun website op te laten weten wat die verhoging voor hun situatie betekent. Zoveel mogelijk reacties zullen vervolgens tijdens het debat worden voorgelezen, door acht fractieleden die bij elkaar voor acht uur spreektijd aanvragen.

Leijten: "Het is in het geheel niet nodig om het wetsvoorstel nu al te behandelen. Daarom zullen we uitgebreid het woord voeren tijdens de wetsbehandeling volgende week."

PVV

De PVV wil zeven uur spreken tijdens het debat over het eigen risico. Kamerlid Karen Gerbrands vindt het "onacceptabel" dat de rekening van de crisis "door onze zieken en ouderen betaald wordt. Dat is een beschaafd land onwaardig".

De PVV is ook voor andere debatten over maatregelen uit het Kunduz-akkoord, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd, van plan extra lange spreektijden aan te vragen.

PVV-leider Geert Wilders pakte onlangs ook al groot uit om een wetsvoorstel aan de kaak te stellen. Tijdens het debat over het Europees noodfonds vroeg hij meerdere malen een hoofdelijke stemming aan.

Bovendien stapte hij naar de rechter om de behandeling van het voorstel aan te vechten.

Volg reacties op Twitter hierover via NUlive