DEN HAAG - De PvdA, SP en GroenLinks sluiten een lijstverbinding voor de Tweede Kamerverkiezingen van september.

Dat meldde PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdag op Twitter. ''Ben eruit met voorzitters SP en GroenLinks. Lijstverbinding met zijn drieën. Grootste kans op extra zetel voor links-progressieve idealen'', zo schrijft hij. Hij werd het eens met de partijvoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Heleen Weening (GroenLinks).

''We willen de kans zo groot mogelijk maken dat wij extra restzetels binnenhalen voor onze linkse en progressieve idealen'', zeggen de drie partijvoorzitters. Het is voor het eerst dat alle drie linkse partijen gezamenlijk een verbinding van de kieslijsten aangaan.

Wel waren er eerder verbindingen tussen de PvdA en GroenLinks en tussen de SP en GroenLinks. Bij de verkiezingen in 2010 waren ook de ChristenUnie en de SGP een lijstverbinding aangegaan.

Partijen die een lijstverbinding aangaan, staan na verkiezingen bij de verdeling van restzetels sterker. Die worden verdeeld volgens het systeem van het grootste gemiddelde, waarbij wordt gekeken naar het aantal stemmen per behaalde volle zetel. Een lijstverbinding vergroot dan de kansen op een restzetel.