DEN HAAG - De vakcentrales FNV, CNV en MHP willen premier Mark Rutte op korte termijn spreken over de aanpak van de eurocrisis.

De drie hebben hierover deze week een brief gestuurd aan Rutte. De vakbeweging vreest dat in het zogeheten masterplan waaraan in Europa wordt gewerkt, vooral aandacht is voor de financiële wereld en de belangen van werknemers worden vergeten.

''FNV, CNV en MHP maken zich zorgen dat het 'masterplan' zich zal richten op financiële markten, banken en bezuinigingen, maar te weinig aandacht zal besteden aan het belang van sociale vooruitgang, van welvaart en welzijn van de Europese burgers en werknemers'', schrijven de drie voorzitters Agnes Jongerius (FNV), Jaap Smit (CNV) en Bob van der Wal (MHP).

De vakcentrales benadrukken in beginsel voorstander te zijn van de Europese samenwerking, maar wijzen erop dat ze al eerder kritiek hebben geuit op de in hun ogen eenzijdige aanpak van de eurocrisis. Volgens de vakbeweging is naast een verstandig begrotingsbeleid noodzaak om te investeren in economische groei, banen en mensen.

Rutte is positief over het voorstel voor een gesprek. Er zal gekeken worden naar een geschikt tijdstip, zei zijn woordvoerder dinsdag.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier