DEN HAAG - Studenten die een jaar bestuurslid worden van bijvoorbeeld een studentenvereniging, hoeven niet langer collegegeld te betalen. 

Tot nog toe moesten besturende studenten ingeschreven staan bij een universiteit of een hbo om een bestuursbeurs te kunnen krijgen. Dat was duur voor de studenten, maar ook voor de overheid die jaarlijks duizenden euro's per student bijpast.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met het voorstel van VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas en D66-Kamerlid Boris van der Ham. Voortaan kunnen studenten zich tijdens een bestuursjaar uitschrijven en toch nog een beurs krijgen.

Masterstudie 

Door de aanpassing hebben deze studenten ook geen last meer van de langstudeermaatregel. Die geldt voor studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor- of masterstudie. Het collegegeld gaat voor hen met 3000 euro per jaar omhoog. Na een jaar een bestuursfunctie, zou een extra vertraging een dure grap worden, vreesden de studenten.

Volgens Lucas krijgen studenten die zich inzetten voor ''goed onderwijs, een bloeiend verenigingsleven of een ambitieus sportklimaat nu volop de ruimte om zich te ontplooien''. Ook Van der Ham stelt dat studenten voortaan niet meer worden tegengewerkt als ze meer uit hun studietijd willen halen. ''Ze worden nu juist in hun ambitie gestimuleerd'', zegt hij.

Functies

Het is aan de universiteiten om te bepalen voor welke functies de regeling gaat gelden. ''Het kan gaan om bestuurswerk, het bouwen van een solarauto of deelname aan een Olympisch roeiteam'', vertelt Van der Ham, als het maar een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de student, het studieklimaat of Nederland.

De studentenverenigingen zijn erg blij met het nieuws. ''Bestuurders hoeven gelukkig niet meer te betalen voor onderwijs wat ze niet ontvangen”, constateert Jan Boers, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).