AMSTERDAM - De VVD heeft zich dinsdag een hard oordeel geveld over het functioneren van demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA). 

 Zijn missie om in Europa de handen op elkaar te krijgen voor strengere regels voor gezinsmigratie is mislukt, concludeerde Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.

Leers moest tijdens het vragenuurtje opheldering komen geven over het besluit van eurocommissaris Cecilia Malmström dat de Europese richtlijn voor gezinshereniging niet wordt aangepast.

"Ik betreur het ontzettend dat de missie van Leers is mislukt", zei Van Nieuwenhuizen (VVD). "Wat is er precies misgegaan", wilde zij weten. "Welke lessen trekt de minister hier voor zichzelf uit?"

'Expertteam'

Leers ontkende dat hij heeft 'gefaald'. Hij wees erop dat in het regeerakkoord alleen een inspanningsverplichting is opgenomen om de richtlijn aan te scherpen. Daarnaast noemde hij het winst dat meer lidstaten het met Nederland eens zijn dat de regels strenger moeten. Ook stelt Malmström een 'expertteam' in dat nog eens goed naar de problematiek gaat kijken.

"De minster heeft het kennelijk erg met zichzelf getroffen", antwoordde Van Nieuwenhuizen. "Je kunt niet volhouden dat alles goed is gegaan", vervolgde zij. "Enige zelfreflectie is op zijn plaats." Een expertgroep mag niet het enige resultaat zijn, benadrukte zij, om vervolgens Leers aan te sporen tot een 'tandje erbij'.

De minister antwoordde dat hij zich altijd volop heeft ingespannen. "Ik heb wel gezegd dat je soms moet accepteren wat de situatie is", zei hij over het besluit van Malmström.

Baksteen

D66'er Gerard Schouw vroeg Leers vervolgens wat hij ervan vindt dat zijn regeringspartij hem met de verkiezingen in zicht 'als een baksteen laat vallen'. Schouw prees Leers voor diens 'realisme'. Frans Timmermans (PvdA) concludeerde dat de minister 'snoeihard' werd afgeserveerd door de VVD, de partij voor wie hij het allemaal heeft gedaan.

Leers blijft overtuigd van het beleid dat hij voert. "Het was geen onzinnige missie." Als hem het morgen wordt gevraagd, zou hij het op precies dezelfde manier doen. Het is de moeite waard om een eind te maken aan de 'kansloze keten' van migratie richting Nederland. Daarvoor zal hij blijven 'knokken', aldus de minister.